Dehydration ofwel Voedseldrogen

Voedseldrogen is een van de oudste methoden ter wereld om voeding te conserveren en deze voor lange tijd te bewaren. Het is een methode dat nog steeds door verschillende bevolkingsgroepen ter wereld wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in Suriname kennen wij o.a. de gedroogde vis, de bakkeljauw, de bananenmeel.  Verder kennen wij hier in het westen  de  gedroogde kruiden, de groenten en fruit poeders (de bekende superfoods), de melkpoeder. Voedsel drogen was vroeger voor de meeste volkeren een kwestie van overleven, aangezien vers voedsel niet altijd voorhanden was.  Het voedsel werd gedroogd door gebruik te maken van de warmte van de zon. Gedurende de eeuwen werden droogtechnieken verfijnd en werd er gezocht naar andere manieren om voedsel te drogen. Rond de 18e eeuw werd de eerste voedseldroger met een permanente warmteluchtstroom ontwikkeld. Hierin kon men diverse voeding zoals groenten en fruit drogen.

Voedsel drogen is weer helemaal in

Nu de oude bewaarmethoden van voedsel zoals inmaken, pekelen, fermenteren, konfijten op dit moment weer populair worden, wint ook het zelf drogen van voedsel sterk aan belangstelling. Dit gebeurd nu op een makkelijke manier, namelijk door gebruik te maken van een dehydrator ofwel een droogoventje. Het drogen van voedsel is de goedkoopste van alle andere methoden.

Gedroogd voedsel behoud zijn voedingswaarde!

Gedroogd voedsel behoud zijn voedingswaarde, omdat er niet onder hoge temperaturen wordt gedroogd. Met een klein verlies van vitamine A, B1 en C moet je wel rekening houden. Maar dit kan worden verholpen. De voedingswaarde mag je vergelijken met die van diepvries groenten en fruit.

Een bijkomend voordeel van voedsel drogen is dat je veel minder ruimte nodig hebt in je voorraad kast om het op te slaan, omdat droog voedsel aanzienlijk verkrimpt is na het drogen. Je kunt op deze manier grote hoeveelheden voeding in een kleine ruimte bewaren. Door het gerdroogdevoedsel enkele minuten in warm water te weken krijgt het zijn originele vorm terug. De smaak verandert niet!

Waarom zou je voedsel willen drogen?

  • Heb je een keer extra groenten en fruit over? Denk aan bijvoorbeeld extra in het zomer seizoen je eigen geteelde groenten, kruiden en fruit die je niet in een keer op kunt maken.
  • Geld besparen. Heb je keer goedkoop wat extra groenten of fruit kunnen kopen, maar je kan het niet in een keer opmaken. Aangezien ook voeding in deze tijd duurder geworden, is het handig om een voedsel voorraad aan te leggen.
  • Geen voedsel verspilling
  • Gedroogd voedsel kun je heel lang bewaren doordat het water uit het voedsel is verdamp, krijgen organismen geen kans en zal het voedsel niet bederven.
  • je wilt in tijden van nood/schaarste graag toch nog hoogwaardige voeding tot je beschikking kunnen hebben. Voeding die nog vitaminen en mineralen bevat.
  • Je hebt het snel voorhanden. Na een paar minuten weken in (warm) water, wordt het voedsel weer zacht en kun je daar een heerlijke maaltijd van maken. of verwerken in een bouillon voor een heerlijke soep.
  • Het is vrij van onnatuurlijke conserveringsmiddelen en smaakstoffen met name bepaalde E-nummers
  • Het is leuk om te doen. je kunt er eindeloos mee variëren en zo je eigen creatie op vrij laten zoals je eigen groenten- en fruitpoeders, bonenmeel, snacks enz. enz.
  • Je kunt zowel alle voedingssoorten drogen.
  • Het is makkelijk om te doen.

Hoe werkt het?

De techniek van voedsel drogen is eenvoudig. Met voedsel drogen onttrek je alle water (vocht) uit het voedsel, hierdoor krijgen de voedselbedervers zoals schimmels, bacteriën, gisten geen kans om te leven. Daardoor zal het voedsel niet bederven. Door het verdampen van het water uit het gedroogde voedsel worden de smaken sterk geconcentreerd. Fruit bijvoorbeeld heeft een nog intensere smaak. Je proeft dan bijvoorbeeld een sterkere aardbeien of appel smaak. Zo heb je ook een gezonde snack voor jong en oud en ook een vervanger voor suikerhoudende snoepjes.  Je kun fruitleer maken. Van het gedroogde fruit, groenten en kruiden  kun je weer malen in de blender. Zoals groenten- en fruitpoeders voor in je smoothies of desserts. Je eigen kruidenpoeders van gedroogde kruiden zoals chilipoeder, paprikapoeder, gemberpoeder of een mengsel van je eigen favoriete kruiden en fruit voor kruidenthee. Je eigen kruidenzout of kruidenbouillon maken. Noem maar op. Je kunt elk voedsel bedenken om te drogen dat ook nog lang houdbaar is. Denk aan groenten, fruit, brood, vis, vlees, gevogelte.

Fruit en groenten zijn het meest populaire onder het voedseldrogen. Met gedroogde stukjes fruit heb je een voedzame energiesnack. Fruit  en groenten zijn uitstekende leveranciers van magnesium, ijzer en andere noodzakelijke mineralen  en vitaminen. je krijgt ook een geconcentreerde smaak na het drogen. Gedroogde champignons bijvoorbeeld geven een sterke umami smaak aan het gerecht. Zo heb je een natuurlijke smaakversterker voor bijvoorbeeld in een soep. Je kunt je eigen biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden drogen. Het beste resultaat van voedsel drogen bereik je door gebruik te maken van een voedseldroger ook  wel dehydrator genoemd.

Een voedseldroger is een uitstekende oplossing voor mensen die biologisch, glutenvrij, vegetarisch, suikervrij of zoutloos willen eten. Wanneer je voedsel droogt wordt de smaak intenser. Het pure product blijft over nadat het water verdampt is en daardoor ontdek je de echte smaak. Smaakversterkers zoals  suiker of zout zijn niet meer nodig.

Het gedroogde voedsel kun je een paar jaar in luchtdichte potjes bewaren of vacuum verpakken.

Dehydrator ofwel voedseldroger

Voedseldrogers zijn momenteel heel erg populair. Ze nemen weinig ruimte in en je kunt ze makkelijk weer opbergen. Ze zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar variërend  tussen de €35,- en €300,- en in diverse formaten van klein tot groot. Je heb horizontale en verticale droogovens. Het is nou net waar je voorkeur naar uit gaat.

Workshop voedseldrogen

Voordat je geld gaat uitgeven om een voedseldroger aan te schaffen en aan voedseldrogen begint is het raadzaam om voor jezelf uit te zoeken of het wel iets is dat voor jou geschikt is en hoe het principe van voedseldrogen allemaal werkt.  Je kunt je op deze website van Natural by food opgeven voor een korte workshop voedseldrogen. De kosten zijn €35,- per persoon. In kleine groepjes van max 4 personen leer je meer over het voedseldrogen. Aanmelden geschiedt d.m.v. het invullen van het contactformulier op de website. Vermeld daarbij dat het om de workshop voedseldrogen gaat.