Resistent zetmeel ofwel Resistant starch

Door sommige voedingsmiddelen na het koken af te koelen,
wordt het resistente zetmeel verhoogd.

Bij het woord “zetmeel” denken veel mensen aan voeding hoog in koolhydraten (suikers) dat zorgt voor overgewicht. We zijn opgegroeid met de boodschap dat zetmeel ongezond is en dat je er dik van wordt. Toch is dat niet zo.

Niet alle zetmeel(koolhydraten) zijn hetzelfde. Er bestaan verschillende soorten zetmeel en ze hebben verschillende effecten op uw gezondheid.

Resistent zetmeel is een voorbeeld van een gezonde type zetmeel dat veel positieve effecten heeft op de gezondheid.

Resistent zetmeel
Resistent zetmeel is spijsverteringsresistent, wat betekent dat het letterlijk de spijsvertering weerstaat. Resistent zetmeel wordt beschouwd als het meest gunstige type zetmeel, omdat het de goede bacteriën in de darm voedt.

De meeste soorten zetmeel worden afgebroken en worden omgezet naar glucose, maar resistente zetmeel gaat ongehinderd door de dunne darm naar de dikke darm. Waar het vervolgens door de darmbacteriën in de dikke darm wordt omgezet in heilzame vetzuren die ontstekingen helpen bestrijden en je energie een boost geven. Deze vetzuren helpen het aandeel van goede bacteriën in uw darmflora te verhogen net als een prebiotica.

Het wordt dus niet verteerd door je dunne darm. Het valt in de categorie voedingsvezels. Resistent zetmeel passeert zo de dunne darm en wordt in de dikke darm gefermenteerd, het heeft een positief effect op de darmflora.

Aangezien de calorieën van resistent zetmeel die u consumeert niet echt als suiker in het lichaam wordt opgeslagen, zal de bloedsuikerspiegel niet na het consumeren van zetmeel resistente voedingsmiddelen.

Resistent zetmeel wordt ook niet in het lichaam omgezet in vet. Dit komt doordat resistent zetmeel de enzymen weerstaan die normale zetmeel afbreken. Vandaar ook de naam resistent zetmeel.

Voedingsmiddelen die Resistent zetmeel bevatten zijn o.a.:

  • Groene banaan
  • Zoete aardappelen
  • Yam, cassave
  • Taro root (chinese tayer)
  • Rijst

Mits deze zijn gekookt en een nachtje in de koelkast zijn afgekoeld. Het mag daarna weer opgewarmd worden. Dit proces is nodig voor de omzetting naar resistent zetmeel. Het wordt de retrogradatie van zetmeel genoemd. De meelproducten van bovengenoemde producten  bevatten ook resistent zetmeel zoals bijvoorbeeld de groene bananenmeel of cassavemeel. Verder vindt je resistent zetmeel in kokosmeel.

Gunstige effecten van resistent zetmeel 

  • Verbetering van de bloedsuikerspiegel en houdt deze stabiel
  • Bevordert gewichtsverlies
  • Verbetert de spijsvertering
  • Vermindert ontstekingen
  • Goede prebiotica door de vezels

Kortom resistent zetmeel heeft een gunstig effect op uw lichaam, mits het op de juiste manier wordt bereid.

Resistent zetmeel helpt om een voller gevoel te krijgen en daardoor ook minder te eten. Een verzadigd en tevreden gevoel na een maaltijd kan helpen om de calorie-inname te verminderen, zonder een onaangename hongergevoel. Door het verzadigd gevoel te vergroten en de calorie-inname te verminderen, zal dit op den duur helpen om af te vallen.