Niets is zo verfrissend en zuiverend als water!

Water zorgt voor het transport van afvalstoffen, het helpt het lichaam te reinigen. Het lymfestelsel kan namelijk niet optimaal werken als het te weinig water krijgt. Te weinig water betekent ook een extra belasting voor de lever, die vooral een reinigende en ontgiftende rol heeft. Al er te weinig water binnenkomt, beperken de nieren de urineproductie om het verlies van te veel vocht tegen te gaan. De urine is dan zeer geconcentreerd. Door een sterk verminderde urineproductie kunnen de afvalstoffen niet uit het lichaam worden afgevoerd.

Het is veel beter om water warm of op kamertemperatuur te drinken. Warm water heeft een groter oplossend vermogen dan koud water. Ijskoud water is niet goed voor de darmen, het zorgt voor een leaky gut ofwel een lekkende darmsyndroom. Dranken met cafeïne werken vochtafdrijvend, net als een aantal soorten kruidenthee. Het is dan goed om door het drinken van water het vochtpeil in balans te houden.

Er is ongeveer twee en een halve liter vocht inname per dag nodig. Een handige leidraad is één glas water per uur. 2% uitdroging geeft al een energieverlies van 20%. Dit is goed merkbaar doordat je gaat gapen. Let bij flessen water altijd op de verhouding tussen calcium en magnesium. Een teveel aan calcium en een gebrek aan magnesium zorgt voor botontkalking.

Let bij flessen water altijd op de verhouding tussen calcium (Ca) en magnesium (Mg). Vaak is deze verhouding uit balans en komt in het water veel meer calcium dan magnesium voor, met op den duur botontkalking als gevolg. Bij een teveel aan calcium haalt het lichaam magnesium uit de botten om het calcium op te nemen en teven zorgt een gebrek aan magnesium ook voor botontkalking. De verhouding van Ca 2,5: Mg 1 is het meest ideaal, omdat deze verhouding ook in ons lichaam voorkomt. Verder wordt ook het meeste bronwater gefilterd, waarbij de fabrikant vooral het ijzer verwijdert. Koolzuurhoudend bronwater heeft een pH-waarde tussen de 4 en de 5,8 en is dus zuurvormend. Verzuring in het lichaam bevordert ontstekingen.

Ben je niet gewend om veel water te drinken of vind je het gewoon niet lekker. Dan kun je diverse fruit of groentesoorten als smaakje aan toevoegen, zoals bessen, aardbeien, citroen, munt, komkommer. Zie hieronder wat recepten voor smaakwaters. Ook leuk om het samen met je kinderen te maken, zo wennen ze er ook aan om voldoende water te drinken.